ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBEΑ: Ζητούμενο η αλλαγή κουλτούρας στο νέο μοντέλο εργασίας

EBEΑ: Ζητούμενο η αλλαγή κουλτούρας στο νέο μοντέλο εργασίας

Το πρόβλημα της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, καθώς και οι νέες συνθήκες στον τομέα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης, με θέμα «People in Crisis», που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την υποστήριξη της εταιρείας στρατηγικών λύσεων ανθρώπινου δυναμικού People for Business.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε ότι, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες: Στην εδραίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, στην εξασφάλιση ρευστότητας, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το ποσοστό της ανεργίας δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στο 30%, μέχρι το τέλος του έτους, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στην εκδήλωση. Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η έννοια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας αρχίζει να αποκτά πλέον νέο περιεχόμενο, που συνδέεται λιγότερο με τη λέξη «αποκατάσταση» και περισσότερο με τις λέξεις «ευελιξία», «πρωτοβουλία», «τόλμη». «Κι αυτό», όπως είπε, «θα συμβεί είτε το θέλουμε είτε όχι, για την ακρίβεια, συμβαίνει ήδη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, μία ολόκληρη γενιά νέων, μία γενιά ικανών και έμπειρων στελεχών, που, στην ηλικία των 40-45 ετών, βρέθηκαν εκτός εργασίας, λόγω της κρίσης, βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τις ικανότητες και το ταλέντο ανθρώπων, που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας είτε οδηγούνται αναγκαστικά στη μετανάστευση. Ένα μεγάλο μέρος της απάντησης σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στις έννοιες της κινητικότητας και της μετάβασης. Της μετάβασης σε διαφορετικό αντικείμενο ή και σε διαφορετική μορφή εργασίας. Της μετάβασης από τη μισθωτή απασχόληση στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον εργαζόμενο περισσότερο ως στοιχείο ανταγωνιστικότητας και λιγότερο ως στοιχείο κόστους και να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά, αλλά και σε στελέχη, που διαθέτουν εμπειρία σε διαφορετικό αντικείμενο, ενώ από την Πολιτεία ζήτησε παρεμβάσεις: Στην αξιοποίηση πόρων για προγράμματα επαγγελματικού αναπροσανατολισμού και τεχνικής επανεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες αναδυόμενων κλάδων και δραστηριοτήτων. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας και στην ανάπτυξη περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη startups, με έμφαση σε επιλεγμένους κλάδους στρατηγικής σημασίας. Στη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος και στη διαμόρφωση συνθηκών, που ευνοούν την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στη στενότερη σύνδεση της ανώτατης και τεχνικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς.

«Η ύφεση και η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστούν με την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Ηλίας Κικίλιας. Σχολιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι, το τελευταίο διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού υψηλού επιπέδου, το οποίο, όπως είπε, στη συνέχεια, απορροφήθηκε από δουλειές, που απαιτούσαν το πολύ απολυτήριο λυκείου. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τις τεράστιες αλλαγές, που έχουν συμβεί στην αγορά εργασίας, ανέφερε η Ρεβέκκα Πιτσίκα (CEO, People for Business), επισημαίνοντας ότι η ανεργία παρατηρείται, κυρίως, σε νέους απόφοιτους και σε στελέχη άνω των 45 ετών, καθώς και σε συγκεκριμένους κλάδους.

Σύμφωνα με την ίδια, τράπεζες, αυτοκίνητα και κατασκευές, είναι οι κλάδοι, που έχουν χτυπηθεί δραματικά από την κρίση. Επίσης, όπως ανέφερε, η διαρροή εργαζομένων στο εξωτερικό, η έλλειψη ικανών στελεχών σε συγκεκριμένους κλάδους, κυρίως, της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ και εμπορίου, των social media και των εξαγωγών, καθώς και η αύξηση της τάσης για αυτοαπασχόληση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της σημερινής αγοράς εργασίας. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα θετικά σημάδια, όπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει πλέον να συνεργάζονται, να είναι πιο εξωστρεφείς, να ανακαλύπτουν την πρωτογενή παραγωγή και να είναι πιο δημιουργικοί.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Πιτσίκα δήλωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι ο σχεδιασμός στρατηγικής και ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Citibank Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τσαλίκης, δήλωσε ότι ο δρόμος για τον τελικό στόχο και την ιδανική δουλειά περνά από ενδιάμεσα στάδια. Ο κ. Τσαλίκης, βασισμένος στην εμπειρία του, ανέφερε ότι νέοι απόφοιτοι αρνούνται δουλειές, στην περίπτωση που πρόκειται για σύμβαση προσωρινής απασχόλησης ή μαθητείας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο οικονομικός ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας, Ντέιβιντ Λίπιτ, μετέφερε τα μηνύματα στήριξης των ΗΠΑ στον αγώνα της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.