Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη αλλά ...με «παγωμένα» χαμόγελα!

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη αλλά ...με «παγωμένα» χαμόγελα!

Αύριο το πρωί, και πριν από το άνοιγμα των αγορών, αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για την επαναγορά των ομολόγων, μέσω της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σήμερα το μεσημέρι και όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αργά απόψε, «το βιβλίο αποκλείεται να ξανανοίξει». Ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «τεχνικά επιτυχημένη», χωρίς, όμως, να προσδιορίσει επακριβώς αυτόν τον όρο.

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς, και σύμφωνα με τον αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών με γνώση στις διαπραγματεύσεις, «σήμερα δεν υπήρξαν αποφάσεις, μόνο ενημερώθηκαν οι εταίροι. Τεχνικά η διαδικασία ήταν επιτυχημένη, αλλά το θέμα είναι να γίνει και πολιτικά δεκτή την ερχόμενη Πέμπτη», οπότε και θα κριθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Επίσης, στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να συζητηθεί το εάν θα χορηγηθούν στη χώρα μας επιπλέον κεφάλαια από τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί για να γίνουν οι επαναγορές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διαδικασία επαναγοράς συγκέντρωσε περισσότερα από 31 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones News Wires συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 31,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Reuters οι συνολικές προφορές ανήλθαν σε 31,8 δισ. ευρώ. Όμως, το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ανέφερε επιπρόσθετα ότι η μέση τιμή που καταβλήθηκε για τα ομόλογα ήταν στα 33,5 λεπτά ανά ευρώ, κάτι που μεταφράζεται με εκτροχιασμό των στόχων που τέθηκαν για το 2020 κατά 2,6%.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Προσφορές 32 δις στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων