ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκένσερ: Τυχόν grexit θα έστελνε και αλλού τους κερδοσκόπους

Γκένσερ: Τυχόν grexit θα έστελνε και αλλού τους κερδοσκόπους

«Τυχόν απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε, ότι η κερδοσκοπία αναζητά το επόμενο θύμα της. Όταν κανείς υπερασπίζεται ένα οχυρό, πρέπει πρώτα να ενισχύει τα αδύναμα μέρη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

Ο κ. Γκένσερ τόνισε, ότι η σημασία της Ευρώπης δεν πρέπει να υπολογίζεται σε ευρώ και σεντς, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε: «Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε σε εικασίες, αλλά στην πολιτική δε θα πρέπει χωρίς λόγο να κλείνουμε όλους τους δρόμους».

Σημείωσε ακόμη, ότι «οι χώρες- δανειστές θα πρέπει να μάθουν ότι, όταν βοηθούν τους αδύναμους, δεν τους χαρίζουν τίποτε, αλλά ενεργούν για χάρη των δικών τους συμφερόντων», αλλά διευκρίνισε, ότι «και οι χώρες- αποδέκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα λάθη που έκανε η πολιτική τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία, ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός τόνισε χαρακτηριστικά: «Και γιατί όχι; Οι Αντενάουερ και Έρχαρντ το ήθελαν ήδη από τη δεκαετία του´60. Σήμερα η Τουρκία αναπτύσσεται ραγδαία».