«Τελείωσε ο καιρός που η Ευρώπη παρουσίαζε το θέαμα της κρίσης»

«Τελείωσε ο καιρός που η Ευρώπη παρουσίαζε το θέαμα της κρίσης»

Ο καιρός που η Ευρώπη παρουσίαζε στον κόσμο το θέαμα της κρίσης και της διαίρεσης έχει παρέλθει , δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όταν ερωτήθηκε τι εύχεται για το 2013, ο πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε: «... μία Ευρώπη με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ισχυρότερη, που πιστεύει στα πλεονεκτήματά της και δεν παρουσιάζει στον κόσμο το θέαμα των δυσχερειών της. Αυτός ο καιρός παρήλθε», είπε προσθέτοντας ότι η καλή δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια του 2012 επιτρέπει να αντιμετωπισθεί με αυτοπεποίθηση το 2013.

«'Έχουμε λάβει πολλές αποφάσεις, έχουμε ορίσει τις αρχές της τραπεζικής εποπτείας... αποδειχθήκαμε ικανοί να διευθετήσουμε θέματα όπως αυτό της Ελλάδας, επιδιώκουμε την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης το 2013 και θεσμοθετήσαμε τους μηχανισμούς που θα μάς επιτρέψουν να την επιτύχουμε», είπε.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, οι 27 εξέτασαν επί εννέα ώρες τρόπους για την ενίσχυση της ευρωζώνης που πλήττεται από την κρίση και τελικά εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσης, λιγότερο φιλόδοξο από εκείνο που παρουσίασε εδώ και λίγες ημέρες.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει ως στόχο την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Ασαντ «το ταχύτερο δυνατόν».