ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγοστά φέτος τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο

Λιγοστά φέτος τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο

Με λιγότερα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο υποδέχονται τις γιορτές οι Έλληνες. Τα μειωμένα εισοδήματα σε συνδυασμό με τα υπέρογκα έξοδα κάνουν τους καταναλωτές φειδωλούς και κατατάσσουν τα φετινά Χριστούγεννα τα πιο δύσκολα της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Interview».

Τα μικρά παιδιά, πάντως, δεν θα επηρεαστούν από την κατήφεια και τις περικοπές στις αγορές, αφού και φέτος θα λάβουν τα δώρα τους.

Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η οικονομική κατάστασή τους είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα για αγορές και δώρα.

Επίσης, το 75% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα συρρικνώσει τη χρήση της πιστωτικής κάρτας τις γιορτές, έναντι αντίστοιχου ποσοστού στο 66% το 2011.

Είναι εντυπωσιακό ότι το 96,2% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα κάνει κάποιες αγορές φέτος, κάτι που σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα -που δυσκολεύεται να καλύψει ακόμα και βασικές ανάγκες- τα χριστουγεννιάτικα δώρα αποτελούν πολυτέλεια.

Οι γυναίκες μάλιστα, εμφανίζονται πιο συντηρητικές σε σχέση με τους άντρες, καθώς το 100% των γυναικών αναφέρει ότι θα αναβάλει αγορές, έναντι 93,9% των ανδρών που εμφανίζονται περισσότερο «χουβαρντάδες». Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το 2009 όσο και το 2010, οι γυναίκες είχαν έως και τριπλάσια ποσοστά μη αναβολής αγορών συγκριτικά με τους άνδρες.

Το ευτυχές είναι ότι τα παιδιά είναι οι κερδισμένοι των φετινών γιορτών. Παρόλο που τα δώρα τους είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα, ο Άγιος Βασίλης δεν θα τα αφήσει και σχεδόν όλα θα πάρουν δώρα έστω και μικρότερα. Βέβαια υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 22,6% των ερωτηθέντων που δηλώνει αδυναμία αγοράς δώρων για τα μικρά παιδιά.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ