Στις τράπεζες τα μισά λεφτά της δόσης

Στις τράπεζες τα μισά λεφτά της δόσης

Έρχεται «ζεστό» χρήμα αλλά ο λαός θα πάρει ψίχουλα - 
Πώς θα διανεμηθεί η δόση «μαμούθ» για την Ελλάδα

Μετά από μήνες αναμονής και με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να έχουν εξαντληθεί, ξεκινά σήμερα η σταδιακή αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα, με την εκταμίευση των πρώτων 34,4 δισ. ευρώ. 

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ως ανάσα την εκταμίευση των χρημάτων, παρά το γεγονός ότι η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων έχει στενέψει ασφυκτικά.

Το «ζεστό» χρήμα για την Ελλάδα θα φτάσει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,4 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Από τα 34,4 δισ. ευρώ, τα 16 θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 για δημοσιονομικές ανάγκες (προϋπολογισμός) και τα υπόλοιπα είναι το δάνειο από τον EFSF για την επαναγορά ομολόγων.

Από τα 14,8 δισ. ευρώ που απομένουν, τα μισά θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Μας «έδεσαν» για τουλάχιστον 10 χρόνια

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας να πανηγυρίζει για την εκταμίευση της δόσης, δεν αποκαλύπτει όμως ότι μας έχουν δέσει πλέον χειροπόδαρα και θα είμαστε πλέον υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, περιλαμβάνονται όλες οι τροποποιήσεις που έγιναν στις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού κράτους.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να τιτλοποιούνται και να αποδίδονται στον EFSF τα επιπλέον έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης», ενώ όφελος από τους τόκους θα υπάρχει μόνον εάν εφαρμόζονται επακριβώς τα συμφωνηθέντα.

Ειδικότερα για τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προβλέπεται ότι οι επιπλέον εισπράξεις από τον ετήσιο στόχο, θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στον EFSF, προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος των 11,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους 31,8 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση, ο EFSF θα διατηρεί, από την πλευρά του, το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτά αυτά τα ομόλογα.

Τα λεφτά στις τράπεζες

Στις 18 Δεκεμβρίου, 11,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Την ημέρα εκείνη θα γίνει ο διακανονισμός των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στο πρόγραμμα και από την απόσυρση των οποίων το Δημόσιο θα μειώσει το χρέος του κατά 10% περίπου.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα τα 16 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε αυτά να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο 9% του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν σήμερα τα 9,45 δισ. ευρώ. Από αυτές 4,62 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, 1,87 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 903 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 915 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη υπουργείων, 380 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων και 755 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Επίσης μέσα στο 2012 θα πληρωθούν λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ οφειλών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Προτεραιότητα θα δοθεί σε σχεδόν 700 δικαιούχους από τους 62.000 και πλέον συνταξιούχους του Δημοσίου που αναμένουν την έγκριση και καταβολή του εφάπαξ τους από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και σε ξένες και εγχώριες εταιρείες. Συνολικά 7 δισ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προγραμματίζεται να αποπληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ έως τον Ιούνιο θα καταβληθούν ακόμη 2 δισ. ευρώ.

Αίτημα χρηματοδότησης

Για να εκταμιεύεται οποιοδήποτε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύεται από το «πιστοποιητικό συμμόρφωσης».

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται στον EFSF από τον νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών.

Για να αποφανθεί ο EFSF για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης, θα πρέπει πρώτα να λάβει γνωμοδοτήσεις και από τις άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρίες.

Το μέτρο της αναβολής πληρωμής των τόκων για μία 10ετία, θα ισχύει όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και ιδίως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος (2016), για να μπορεί να διασφαλίζει η Ελλάδα τη μη αποπληρωμή των τόκων.

Διαβάστε επίσης: 

44 δισ. με πανάκριβο τίμημα