ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Θα ενισχύσει τον διατραπεζικό δανεισμό ο νέος ρόλος της ΕΚΤ

Ντράγκι: Θα ενισχύσει τον διατραπεζικό δανεισμό ο νέος ρόλος της ΕΚΤ

Οι νέες εξουσίες που δίδονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ασκήσει έναν εποπτικό ρόλο στις τράπεζες της 17μελούς ευρωζώνης θα συμβάλλουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τομέα και θα αναθερμάνουν τον διατραπεζικό δανεισμό, προέβλεψε σήμερα καταθέτοντας στην επιτροπή οικονομικών-νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Την περασμένη εβδομάδα το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσει αυτή η εποπτεία εντός του 2014, κάνοντας το πρώτο βήμα για μια νέα φάση ενοποίησης, που θα υποστηρίξει την ευρωστία του ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΕΚΤ θα ασκήσει με αυτόματο τρόπο την εποπτεία της μόνο σε 150 μεγάλες από τις συνολικά έξι χιλιάδες τράπεζες στην ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Όμως θα εποπτεύει και μικρότερου μεγέθους τράπεζες, εφόσον υπάρχει πληροφόρηση περί εκτροπής στον ισολογισμό τους, προσθέτει το πρακτορείο.

Η Γερμανία έδωσε μάχη ώστε ο μηχανισμός να μην εποπτεύει τα μικρότερα γερμανικά ταμιευτήρια. Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα συνεισφέρει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα σε όλη την ευρωπεριοχή, καθώς και να «αναθερμανθεί ο διατραπεζικός δανεισμός και η διασυνοριακή ροή κεφαλαίων, με απτές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία», εκτίμησε ο Ντράγκι. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε το 2007 η στρόφιγγα του διατραπεζικού δανεισμού μειώθηκε και έκτοτε δεν έχει ξανανοίξει. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μεγάλων τραπεζών στην ευρωζώνη, η ρευστότητά τους ακόμα σήμερα διασφαλίζεται από την ΕΚΤ. Άλλες τράπεζες, πάλι, αντλούν από τα πάλαι ποτέ κραταιά αποθεματικά τους, αντί να δανείζονται κεφάλαια.

«Συνδυαστικά με την πιθανότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και με τον ενιαίο μελλοντικά μηχανισμό λήψης των αποφάσεων, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θα έχει ένα μακρύ έργο να επιτελέσει, πριν τελικώς σπάσει ο ανατροφοδοτούμενος βρόγχος σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης των ισολογισμών τους από τα κρατικά χρεόγραφα», επισήμανε ο Ντράγκι. «Είναι προβληματική, ακόμα» η μεσοπρόθεσμη γενική εικόνα για την ευρωζώνη, υπογράμμισε παράλληλα στην ίδια κατάθεση ο πρόεδρος Ντράγκι.

Οι βαθύτεροι μηχανισμοί, όπως ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ένα ταμείο εγγύησης των καταθέσεων απέχουν πολύ ακόμα από το να τεθούν σε λειτουργία, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας πως το ιδανικό θα ήταν να αρχίσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Ο Ντράγκι και ο Λικ Κουν, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέκρουσαν παράλληλα τους επικριτές τους που αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον η κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στη χάραξη της νομισματικής τραπεζικής την ώρα που θα εποπτεύει τις μεγάλες τράπεζες.