ΧΑ: 'Ανοιγμα με άνοδο

ΧΑ: 'Ανοιγμα με άνοδο

Σε θετικό κλίμα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οικος  βελτίωσε την αξιολόγηση της χώρας μας κατά έξι βαθμίδες (αντί τέσσερις που ήταν το αναμενόμενο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων), από την κατηγορίας της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε Β-, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, ενώ αναβάθμισε και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές.

Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί παράγοντες χαρακτηρίσουν ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή και αναμένουν ανάλογη αναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 852,46 μονάδες σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 1,72%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,015 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,35%.

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,94%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+3,05%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,02%).

Ανοδικά κινούνται 58 μετοχές, 3 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος +9,97%, Εβροφάρμα +8,52%, Centric Συμμετοχών +7,29% και Cyprus Popular Bank +6,98%.

Οι τρεις μετοχές που κινούνται πτωτικά είναι η Βάλκαν Ακίνητα -6,67%, Profile -1,99% και Ιντρακάτ -1,63%.

πηγη ΑΠΕ