ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Στα €5,8 δισ. η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης

Eurobank: Στα €5,8 δισ. η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης

Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα παρέτειναν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αποτέλεσμα ήταν η μείωση των εσόδων και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να οδηγήσουν σε ζημιές 223 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, τις οποίες περιόρισε η συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 5,8 δισ. ευρώ, σχεδόν ισόποσες με τις ζημιές από το PSI μετά την επαναγορά των ομολόγων.

Ως γνωστόν, η Eurobank συμμετείχε το Μάρτιο στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) με αξιόγραφα ονομαστικής αξίας 7,3 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας κτήσης 7,9 δισ. ευρώ (λαμβανομένου υπόψη και του κόστους αντιστάθμισης κινδύνου).

Σε αντάλλαγμα έλαβε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αξίας 1,1 δισ. ευρώ και νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η τρέχουσα αξία των οποίων ήταν 577 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Μετά και την πρόσφατη επαναγορά ομολόγων, στην οποία συμμετείχε πλήρως η Τράπεζα, η συνολική ζημία από το PSI και συνδεδεμένες πράξεις διαμορφώθηκε σε 6 δισ. ευρώ.