Αξιωματούχοι ανησυχούν για περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Ανέκαμψε και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού τύπου Μπρεντ εν μέσω ανησυχιών...

Ανέκαμψε και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού τύπου Μπρεντ εν μέσω ανησυχιών ότι παραμένει ανεπίλυτη η πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και ότι ενδέχεται να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, διακόπτοντας τη ροή ενεργειακών πόρων.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αργού τύπου Μπρεντ άγγιξε προσωρινά τα 100,90 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 100,50 δολάρια, σημειώνοντας, ωστόσο, κέρδη 67 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής.

Αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και επισημαίνουν ότι η τιμή του Μπρέντ μπορεί και να ξεπεράσει τα 110 δολάρια το βαρέλι αν συνεχιστεί η αναταραχή στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα ,μιλώντας στο Ρόιτερ, ο Ιμάντ αλ Ατίκι , αξιωματούχος του Ανώτατου Πετρελαϊκού Συμβουλίου στο Κουβέιτ, είπε ότι αναμένει «να αγγίξουν τα 110 δολάρια οι τιμές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Ωστόσο, μπορεί να υπερβούν αυτά τα επίπεδα, να συνεχιστεί η σημερινή κρίση στην Αίγυπτο. Μεγάλη ποσότητα πετρελαίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ και η σταθερότητα της χώρας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα του Ισραήλ».

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την Αίγυπτο. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί εκεί και οι φόβοι έχουν να κάνουν με πιθανή εξάπλωση της "ασθένειας", αποσταθεροποιώντας και άλλες χώρες. Βεβαίως και ανησυχεί ο κάθε ένας. Η Μέση Ανατολή είναι μια τόσο μεγάλη πηγή ενέργειας», εκτιμά ο αναλυτής για θέματα πετρελαίου στη γαλλική τράπεζα Credit Agricole Κριστόφ Μπαρέ.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες, ο οποίος συνήθως εκφράζεται υπέρ υψηλών τιμών πετρελαίου, είπε την Παρασκευή ότι ο ΟΠΕΚ θα συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών των χωρών-μελών του αν κλείσει η Διώρυγα. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, που θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Ριάντ, αναμένεται να συζητήσουν ανεπίσημα για τα επίπεδα παραγωγής, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ και οι καταναλώτριες χώρες.

«Υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πετρελαίου στην αγορά και δεν έχει διακοπεί η ροή, αλλά αν κλείσουν τη Διώρυγα του Σουέζ, οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ραφαέλ Ραμίρες. Πέρυσι, μέσω της Διώρυγας και του παρακείμενου πετρελαιαγωγού Σούμεντ διακινήθηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης.

Τους φόβους για άνοδο των τιμών του αργού υπογραμμίζει η αύξηση, στις διεθνείς αγορές, την εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου, των θέσεων των ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου και άλλων μεγάλων επενδυτών στα πετρελαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, προσδοκώντας άνοδο τιμών κατά 17%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αύξηση επενδυτικών θέσεων από την εβδομάδα που έληξε στις 7 Δεκεμβρίου.

πηγή: newscode.gr