Στον αέρα η συμφωνία λίγες ώρες πριν το «δημοσιονομικό γκρεμό»

Στον αέρα η συμφωνία λίγες ώρες πριν το «δημοσιονομικό γκρεμό»

Χωρίς συμφωνία συνέρχεται σήμερα εκ νέου το αμερικανικό Κογκρέσο, μολονότι εξακολουθεί να έχει μόνον μερικές ώρες στη διάθεσή του για να αποτρέψει το «δημοσιονομικό γκρεμό».

Οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ φαίνεται ότι προσφέρουν την τελευταία ελπίδα για την αποφυγή μιας αιφνίδιας και σημαντικής αύξησης των φόρων και των πολύ μεγάλων περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα «πυροδοτηθούν» κατά την έναρξη του Νέου Έτους βάσει νόμου για την μείωση του ελλείμματος που θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2011.

Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ήλπιζαν να ανοίξουν τον δρόμο για να υπάρξει άμεσα λύση χθες. Όμως με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να εμμένουν στις θέσεις τους κατά τις συνομιλίες, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ ανέβαλε οποιαδήποτε ψηφοφορία κι η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της ως σήμερα.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών παραμένει το αν θα επεκταθεί ο σημερινός φορολογικός συντελεστής για όλους, όπως θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ή μόνον γι' αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω των 250.000 ως 400.000 δολαρίων, όπως έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί.

Άλλο σημείο τριβής αποτελεί το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.