ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» στην επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών

«Όχι» στην επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών, από την άνοιξη του 2013, εξέφρασαν οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, μιλώντας στη σημερινή πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2013 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα δήλωσαν ότι αναμένουν αλλαγή της στάσης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η εφαρμογή του φόρου δεν βοηθά τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι αναμένει σωστή αντιμετώπιση από το υπουργείο Οικονομικών και εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, ενώ αντίθετοι δήλωσαν και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σπ. Κυρίτσης και του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ), Γ. Πολυχρονίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι, με την προϋπόθεση της διατήρησης πολιτικής σταθερότητας και ομαλών οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία και η κεφαλαιαγορά θα αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ υπογράμμισε ότι, εντός του 2013, θα ξεκαθαρίσει το χρηματιστηριακό ταμπλό από εταιρείες που παραμένουν ανενεργές και θα βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κερδίζει το στοίχημα της εξωστρέφειας, καθώς το 2012 βρέθηκε στην πρώτη θέση αποδόσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, το 2013.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης και υπογράμμισε ότι το ΧΑ, το 2012, κατέγραψε τρία ρεκόρ: πρώτον, κατέλαβε πολλαπλάσιο χώρο στα ΜΜΕ παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη, δεύτερον, ο αριθμός των μετοχών που κυκλοφόρησε ήταν μεγαλύτερος ακόμη και από το 2007, διαψεύδοντας ακόμη και αυτούς που μιλούν για πρόβλημα ρευστότητας στο χρηματιστήριο και τρίτον, ότι ο Γενικός Δείκτης ήταν ο πρώτος σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2012 και κατέλαβε τη 10η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των 92 αγορών όλου του κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργάνας υπογράμμισε ότι το ΧΑ, ως προπομπός, δείχνει ότι το 2013 θα είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το 2012 και αναφέρθηκε στη σημασία

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Ζανιάς επισήμανε ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το νέο έτος, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού, που θα ενισχύσει την ταχύτητα της αναμενόμενης ανάκαμψης, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει και το Χρηματιστήριο.

Κ.Χ