ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βραζιλίας

Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βραζιλίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βραζιλία, που είναι η καρδιά του νοτιοαμερικάνικου εμπορικού συνασπισμού με την επωνυμία Mercosur, ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης στη συνάντηση των επικεφαλής τους στη Μπραζίλια τη Πέμπτη.

Στην έκτη σύνοδο κορυφής ΕΕ και Βραζιλίας η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι επιβεβαίωσαν τη θέση τους, ότι μια συμφωνία θα είναι επωφελής και για τις δύο περιοχές.

«Η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας θα προσφέρει νέες επενδύσεις, μεταφορά τεχνολογίας και πολλά άλλα οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας », δήλωσε ο Μπαρόσο.

«Η οικονομική και πολιτική εξέλιξη της Βραζιλίας τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετική. Με το ΑΕΠ της που ισοδυναμεί με το ήμισυ της Νοτίου Αμερικής και περισσότερο από το 70% της Mercosur, η Βραζιλία έχει γίνει μία από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις. Και η αμοιβαία βούληση για την οικοδόμηση στενών εμπορικών σχέσεων μεταξύ μας αυξάνεται», συμπλήρωσε ο Μπαρόζο.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 1999, έχουν μείνει στάσιμες, καθώς βρέθηκαν σε ένα αδιέξοδο για έξι χρόνια και ξεκίνησαν πάλι το 2010.

Η Mercosur είναι υπό την ηγεσία του οικονομικού γίγαντα της Βραζιλίας, και σε αυτή μετέχουν η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα μαζί με την Παραγουάη, της οποίας η παρουσία ως μέλος προς το παρόν έχει ανασταλεί.