ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία επί της αρχής για τον προϋπολογισμό

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία επί της αρχής για τον προϋπολογισμό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρεται να έχουν καταλήξει για δαπάνες 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2014-2020, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα σήμερα, πετυχαίνει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων των χωρών της βόρειας Ευρώπης όπως η Βρετανία και η Ολλανδία για περιορισμό των δαπανών αλλά και των αιτημάτων των νότιων χωρών όπως η Γαλλία και η Πολωνία που διεκδικούν αυξημένες δαπάνες για τον αγροτικό κλάδο και τις υποδομές.

«Νιώθουμε αρκετά σίγουροι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία», δήλωσε ένας κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει σήμερα», πρόσθεσε.

Αρκετοί διπλωμάτες και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από μια σειρά κρατών μελών της Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 12 δισ. ευρώ θα κοπούν από την τελευταία πρόταση την οποία υπέβαλε στις 22 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, διαμορφώνοντας την οροφή των δαπανών στα 960 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020.

Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση περίπου 3% από το τελευταίο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που ο νέος προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο.

Σε ετήσια βάση, ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 140 δισ. ευρώ ήτοι στο 1% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Mαραθώνιος συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής

Ζ. Γιούνκερ: Καταλήξτε σε συμφωνία αλλιώς οι αγορές θα καταστραφούν