Τόμσεν: “Καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις”

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν καθώς όπως αναφέρει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει «πολύ εύθραυστη».

Εκτιμά όμως ότι έχει επιτευχθεί «αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι εξασφαλισμένη». Ο κ Τόμσεν σημειώνει χαρακτηριστικά «Μπορεί να επιτεύχθηκε πέρυσι ο στόχος για έλλειμμα στο 9,5%, αλλά βλέπω ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πετύχει το στόχο του 7,8% για το 2011 εάν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν λέω ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιασθεί , αναμένω ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μαρτίου , αλλά βλέπω ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις».

Ο κ Τόμσεν υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι όπου πρέπει να δούμε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο ώστε, όπως αναφέρει, να καταστεί «πιο λογικό». Διαπιστώνει καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, αναγνωρίζει δυσκολίες λόγω της μη καταγραφής της περιουσίας ελπίζοντας ότι θα γίνει μέχρι τα μέσα του χρόνου και σημειώνει ότι αφού γίνει η καταγραφή θα γίνει «και η πώληση γης , όπως είναι το παλαιό αεροδρόμιο».

Δηλώνει ότι δεν χρειάζονται άλλες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ για τον ιδιωτικό τομέα σημειώνει πως «οι κανόνες της αγοράς θα δώσουν τη λύση» και παρατηρεί πως «ήδη καταγράφεται μείωση του κόστους εργασίας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Τονίζει ακόμη ότι «δεν συζητήθηκε καν περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

 

Πηγή: newscode.gr