Υπάρχει ρήξη με το ΔΝΤ ή μας δουλεύουν;

Τις τελευταίες ημέρες, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι...

Τις τελευταίες ημέρες, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν πράγματι υπάρχει ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ ή όλη αυτή η "κόντρα" ήταν απολύτως προσυμφωνημένη!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ ζήτησαν μεν συγγνώμη για την παρεξήγηση, αλλά στο παρασκήνιο διαρρέουν πως η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε όλα για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, επιμένει ότι τα 50 δισ. ευρώ αφορούν κυρίως στην "
"αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας" - και όχι στην πώληση και ιδιωτικοποίηση! Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2011 -2012 θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο και - βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου - από αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να αντλήσει 15 δισ. ευρώ! Και προσθέτουν με νόημα ότι αναφέρονται κυρίως στο πρόγραμμα που έχει εγκρίνει ήδη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης πάντως, ανάμεσά τους ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζουν ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να συζητηθεί πρώτα στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά να γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις!

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, είναι πολλά:

- ποιός από τους δύο λέει ψέματα, o Παπακωνσταντίνου ή η τρόικα- εκτός αν τελικά λένε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια

- υπάρχουν κρυφές συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις και αν τι περιλαμβάνουν και γιατί δεν ανακοινώνονται;

- γιατί η τρόικα αποφάσισε να "εκθέσει" την κυβέρνηση; Η μήπως την αιφνιδίασε για να της στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει περιθώρια αντίστασης;

- αν η τρόικα έκανε τις ανακοινώσεις για τα 50 δις με στόχο να " καθησυχάσει τις αγορές" -όπως λέγεται- τότε πώς θα αντιδράσουν αυτές στην διάψευση Παπακωνσταντίνου;

- τελικά, υπάρχει ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ- και αν ναι πώς θα επηρεάσει την "ετοιμόρροπη" ελληνική οικονομία;

- θα οδηγήσει όλη αυτή η ένταση σε αλλαγή της ομάδας των τροϊκανών - γιατί η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου

Τέλος, πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο; Αν και η κυβέρνηση διαψεύδει μία τέτοια σκέψη, στελέχη της φροντίζουν να προσθέτουν με νόημα ότι "οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται" και "δεν είμαστε μέσα στο κεφάλι του Παπανδρέου"! Οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες!