Δεν χρειάζεται ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Σταθερότητας

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τώρα να αυξηθεί η "δύναμη πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου...

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τώρα να αυξηθεί η "δύναμη πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

"Κατά την άποψή μας, δεν είναι αναγκαία επί του παρόντος η αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του EFSF", είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, προσθέτοντας ότι η συνεχής συζήτηση για το θέμα αυτό στέλνει λάθος μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς ενισχύει την κερδοσκοπία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου REUTERS, οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα τους τρόπους, με τους οποίους θα φθάσει η δυνατότητα δανεισμού του EFSF στο ύψος των 440 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε τον περασμένο Μάιο, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε ότι η πραγματική δυνατότητα δανεισμού του Ταμείου ήταν 250 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση του Ταμείου και η διεύρυνση του ρόλου του συζητείται στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνδυασμό με το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας", το οποίο προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία για την ενίσχυση της σύγκλισης των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

«Δεν χρειάζεται να είναι Γερμανός ο αντικαταστάτης Τρισέ»

Μία ημέρα μετά την παραίτηση του Axel Weber από το τιμόνι της Budensbank , ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Rainer Bruederle, δήλωσε ότι η εθνικότητα «δεν είναι ο αποφασιστικός ρόλος» για την αντικατάσταση του νυν προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, όπως μεταδίδεται στην διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ «θα πρέπει να έχει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα και πως είναι απολύτως αναγκαίο να διατηρήσουμε σταθερές τιμές για την ανάπτυξη και την ευημερία» συμπληρώνει ο Bruederle.

 

Πηγή: newscode.gr