Ισχυρή οικονομική συνεργασία με την Τουρκία επιθυμεί το Ιράν

Το Ιράν επιθυμεί να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών του συναλλαγών με την Τουρκία ανακοίνωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των...

Το Ιράν επιθυμεί να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών του συναλλαγών με την Τουρκία ανακοίνωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των δύο χωρών ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.
Ο Ιρανός πρόεδρος εξήρε τα κοινά συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών λέγοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό στην περιοχή και ανέφερε ότι ο όγκος των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών ήταν πέρυσι 10 δισ. δολάρια και η επιδίωξη είναι να τριπλασιαστεί με την αφαίρεση όλων των φραγμών που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα εκφράζοντας την ελπίδα να πράξει το ίδιο και η Άγκυρα για το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Τουρκία και η Βραζιλία απέρριψαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και άσκησαν πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου.


Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, που συνοδεύεται στην επίσκεψή του στο Ιράν από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και εκατό Τούρκους επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξήρε τις ειρηνικές και σταθερές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών “εδώ και σχεδόν 400 χρόνια” και υποσχέθηκε τη διατήρησή τους, επικεντρώνοντας την ομιλία του στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να υπογράψουν αρκετές οικονομικές συμφωνίες, αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.