Σε ύφεση η οικονομία της Πορτογαλίας

H Πορτογαλία επαναγόρασε την Τετάρτη ομόλογα αξίας 215 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 9,5 δις ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με...

H Πορτογαλία επαναγόρασε την Τετάρτη ομόλογα αξίας 215 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 9,5 δις ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι εξυπηρετεί ομαλά το χρέος της.

Η μέση απόδοση για τις ομολογίες που επαναγοράστηκαν σε δημοπρασία του πορτογαλικού δημοσίου ήταν 1,746% και 2,136% για τις λήξεις Απριλίου και Ιουνίου αντίστοιχα. Οι υψηλότερες αποδόσεις έφτασαν στο 2,077% και 2,173% αντίστοιχα.

Οι προσφορές των επενδυτών και για τις δύο κατηγορίες ομολόγων ανήλθαν συνολικά στα 958 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των πορτογαλικών ομολόγων βρίσκονται υπό πίεση καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υπερχρεωμένη χώρα ίσως ζητήσει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, όπως έκαναν ήδη η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Σε ύφεση η οικονομία δηλώνει ο Κάρλος Κόστα

Η οικονομία της Πορτογαλίας βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας κ. Κάρλος Κόστα. «Η δυναμική των μακροοικονομικών μεταβλητών θα προκαλέσει αυτό που είπαμε και επιβεβαίωσαν οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί - μία ύφεση το 2011 που θα είναι το αντίστοιχο της διαδικασίας προσαρμογής, της λιτότητας», είπε ο κ. Κόστα σε συνέντευξή του σε οικονομικής εφημερίδα της Πορτογαλίας.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας είχε επισημάνει ότι τα μέτρα λιτότητας που πήρε η πορτογαλική Κυβέρνηση για το 2011 - περιλαμβάνουν τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% και την αύξηση των φόρων - θα επαναφέρουν την οικονομία της χώρας στην ύφεση, μετά την ανάπτυξη 1,4% που σημείωσε το 2010 και την ύφεση 2,5% το 2009.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκτιμά ότι το 2011 θα σημειωθεί οριακή ανάπτυξη 0,2%, καθώς ελπίζει ότι οι ισχυρές εξαγωγές θα αντισταθμίσουν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

 

Πηγή: newscode.gr