ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο

«Αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, δεν θα αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία», προειδοποίησε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.


Με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών ξεκίνησε τελικά λίγα λεπτά πριν τις 23.00 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Κύπρο.

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επί περίπου είκοσι λεπτά.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδέχεται την πρόταση του ΔΝΤ να «φορτωθεί» η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. που έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA.

Μάλιστα, τα κυπριακά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι ο κ. Αναστασιάδης έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την επικεφαλής του ΔΝΤ με παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες.

«Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου», φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έναρξη του Eurogroup αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος και προδικάζουν ότι η συνεδρίαση θα είναι δύσκολη και πιθανότατα ολονύχτια.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αναστασιάδης «παγώνει» το deal κυπριακών τραπεζών - Πειραιώς

Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες-Νέα αναβολή στο Eurogroup

Απειλεί με παραίτηση ο Νίκος Αναστασιάδης