ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: "Προαπαιτούμενο" η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων

ΕΣΕΕ: "Προαπαιτούμενο" η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων

Αναγκαία θεωρεί η ΕΣΕΕ την παρουσία των κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τονίζοντας ότι η κοινωνική συνοχή, που έχει πληγεί από την οικονομική δυσπραγία, χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής εκπροσώπησης για να επανέλθει και να εδραιωθεί ξανά στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, οι κοινωνικοί εταίροι αποτελούν, υπό τις παρούσες δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, τους μόνους θεσμικούς και πλέον αξιόπιστους φορείς μεσολάβησης μεταξύ κοινωνίας και κράτους. Προσθέτει, δε, με νόημα πως το ελληνικό εμπόριο έχει την υποχρέωση να επισημάνει ότι το υπουργείο Εργασίας μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης του θεσμικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων, συνεχίζει να διαλέγεται, να ενημερώνει, να αξιοποιεί και να διατηρεί τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Η ΕΣΕΕ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή της, ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου και κοινωνικός εταίρος θεωρεί υποχρέωσή της να υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα του ΕΚΤ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ενδεικτικά επισημαίνει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της συνεργασίας των Κοινωνικών Εταίρων στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά, εξ άλλου, το μέλλον, η ΕΣΕΕ προτείνει:

• Διεύρυνση του περιεχομένου των παρεμβάσεων των Κοινωνικών Εταίρων σε νέα πεδία στρατηγικής. Είναι απαραίτητο οι όποιες κινήσεις υπάρξουν για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ανάσχεσης της ανεργίας να περιλαμβάνουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

• Συνέχιση προγραμμάτων που έχουν κριθεί πετυχημένα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις οργανώσεις να επικαιροποιήσουν επιτυχείς πρακτικές και δράσεις. Απορρόφηση και έγκαιρη υλοποίηση των νέων προγραμμάτων του ΕΚΤ.

• Αξιοποίηση του κοινωνικού τους ρόλου με στόχο την εξασφάλιση της πολυπόθητης εργασιακής ειρήνης.