ΣΔΟΕ: Λίστα με φοροφυγάδες γιατρούς και δικηγόρους

Μία λίστα με 198 γιατρούς του δημοσίου - ανάμεσά τους και καθηγητές...

Μία λίστα με 198 γιατρούς του δημοσίου - ανάμεσά τους και καθηγητές πανεπιστημίων - και με 86 δικηγόρους έχει καταρτήσει το ΣΔΟΕ, που ερευνά τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στην πρώτη λίστα με τους γιατρούς υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για διακεκριμμένη φοροδιαφυγή, όπως δήλωσε στο «ΒΗΜΑ ONLINE», ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι από τα έως τώρα στοιχεία βρέθηκαν ορισμένοι γιατροί, που έχουν δηλώσει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 35.000 έως 40.000 ευρώ αλλά στον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων βρέθηκαν καταθέσεις από 4 - 6 εκατ. ευρώ. Πέραν τούτων βρέθηκαν στην ιδιοκτησία των συγκεκριμένων γιατρών και σκάφη, ακίνητα σε νησιά και πολυτελή αυτοκίνητα.

Οι υποθέσεις των γιατρών και των μεγαλοδικηγόρων με τις «φτωχές φορολογικές δηλώσεις και με την τεράστια περιουσία», αναμένεται να αποσταλούν στον εισαγγελέα και τα πρώτα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή στο ΣΔΟΕ. Πάντως τα αιτήματα για το άνοιγμα των λογαριασμών υπόπτων για διακίνηση μαύρου χρήματος αυξάνονται και πληθαίνονται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν πολλές από τις τράπεζες, που απευθύνεται το ΣΔΟΕ. Κάθε καταγγελία ελέγχεται σχολαστικά και συνήθως ζητείται η βοήθεια των τραπεζών. Συνολικά έχουν ζητηθεί από 25 τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμοί ελεγχόμενων από το ΣΔΟΕ και ορισμένες, λόγω του πλήθους των αιτημάτων, δεν παρέχουν αμέσως στοιχεία.

Το μεγαλύτερο, όμως, θέμα που απασχολεί το ΣΔΟΕ (το ονομάζουν μάλιστα με την κωδική ονομασία «τριγωνικές συναλλαγές») είναι οι προμήθειες, που γίνονταν και γίνονται στα νοσοκομεία.

Για τις υποθέσεις αυτές, που ζημίωσαν το δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ (κατά εκτίμηση του ΣΔΟΕ) απασχολείται ολόκληρη η διεύθυνση για το ξέπλυμμα του βρώμικου χρήματος. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι προμηθευτές είχαν δημιουργήσει στο εξωτερικό και κυρίως στην Κύπρο «Εταιρίες Διεθνών Συναλλαγών» (όπως ονομάζονται τώρα οι offshore εταιρίες στην Κύπρο) και χρέωναν σ΄αυτές τα τιμολόγια από τις προμήθειες στο εξωτερικό. Με μία μόνον διαφορά.

Η χρέωση γινόταν σε πραγματικές τιμές από την εταιρία του εξωτερικού προς την κυπριακή εταιρία. Εν συνεχεία ο προμηθευτής εισήγαγε την προμήθεια στην Ελλάδα και την υπερτιμολογούσε: «Χρέωνε όσο ήθελε. Το χρέος των νοσοκομείων έτσι όπως εμφανίζεται είναι πλασματικό. Εάν χρέωναν με πραγματικές τιμές θα ήταν πολύ μικρότερο», βεβαιώνουν από το ΣΔΟΕ.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Καπελέρης, δήλωνε στο «BHMA ONLINE», ότι οι έλεγχοι κατά των φοροφυγάδων θα ενταθούν το προσεχές διάστημα και αποκάλυψε ότι έως τώρα μπήκαν στη φυλακή 51 άτομα αλλά για χρέη. Ορισμένους απ΄αυτούς η περιουσία τους έχει κατασχεθεί, πλην όμως ο κ. Καπελέρης δεν έδωσε ονόματα. Είπε όμως ότι «μόνον ένας βρίσκεται στη φυλακή, λόγω ενεργειών του ΣΔΟΕ» αναφερόμενος στην υπόθεση της ασφαλισιτκής εταιρίας «Ασπίς».

Πηγή: www.newscode.gr