Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τραπεζικές εξελίξεις

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο οι ξένοι επενδυτές που είδαν με θετικό μάτι ...

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο οι ξένοι επενδυτές που είδαν με θετικό μάτι την πιθανή συγχώνευση ΕΤΕ-Αlpha Bank, σύμφωνα με τα ξένα ειδησειογραφικά πρακτορεία.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχολίασε ότι η δρομολογούμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών είναι ουσιαστικά μια στρατηγική κίνηση με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.

Το κείμενο του Reuters κλείνει με τη διαπίστωση ότι αν τελικά η συγχώνευση προχωρήσει, θα ανοίξει ο δρόμος για ανάλογες κινήσεις μεταξύ των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών, μια εξέλιξη που μόνον θετικά μπορεί να εκληφθεί για την ταλανιζόμενη από την κρίση ελληνική οικονομία και αγορά.

Το πρακτορείο Bloomberg τονίζει πως «Ένα deal θα αποτελούσε εξαίσιο νέο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μια σχετική μικρή αγορά. Αρκετές ελληνικές τράπεζες πρέπει να γίνουν ισχυρότερες»

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται επίσης στην είδηση της πιθανής συγχώνευσης μεταξύ της πρώτης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ιδιαίτερα σημαντικά πλήγματα την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες στο σύνολό τους να εξαρτώνται ουσιαστικά από τις γραμμές ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενώ η Alpha απέρριψε ως ασύμφορη την πρόταση, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει χαρακτηριστικά, επικαλούμενο δηλώσεις αναλυτών ότι «Ένα deal μεταξύ Εθνικής και Alpha θα ήταν μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα προσέλκυε φρέσκα κεφάλαια και πιθανότατα θα άνοιγε το δρόμο στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της διατραπεζικής αγοράς. Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα μπορούσε να προκύψει θα είχε το μέγεθος να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Τέλος, το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει " Τα σχέδια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών σταμάτησαν, καθώς η Alpha απέρριψε την πρόταση της Εθνική'', αναφέρει σε δημοσίευμά του.

Πηγή: newscode.gr