ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Απολύτως προστατευμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Προβόπουλος: Απολύτως προστατευμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα για ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα παρείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

«Όπως είναι γνωστό, όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται», τόνισε ο κ. Προβόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, το ελληνικό Πρόγραμμα περιέλαβε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών – ποσό το οποίο υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που σε μια μη συστημική τράπεζα χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης, οι καταθέσεις στο σύνολό τους μεταβιβάζονται σε καλή τράπεζα. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά με όσα συνέβησαν στην Κύπρο», τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, τη συνέχιση της τάσης επιστροφής των καταθέσεων και τη σταδιακή επάνοδο των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος, διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομία γενικότερα και για την πελατεία των τραπεζών ειδικότερα».

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού επιβίωσε από αυτή τη φοβερή θύελλα, αναδύεται ισχυρότερο και, ως εκ τούτου, θα είναι ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.