ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Ο Τζορτζ Σόρος είχε προβλέψει την πτώση του χρυσού

DW: Ο Τζορτζ Σόρος είχε προβλέψει την πτώση του χρυσού

Η τιμή του χρυσού κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά. Οι οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως υπερβολικό, ωστόσο αναζητούν παράλληλα τις αιτίες και θεωρούν ότι δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, λέει μια παροιμία. Κι εδώ και μέρες ο χρυσός έχασε τη λάμψη του. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατρακύλησε φτάνοντας σε τόσο χαμηλό επίπεδο, όσο δεν είχε πέσει τα περασμένα 30 χρόνια.

«Υστατη φούσκα»

Θα έπρεπε κανείς να ακούσει τον επενδυτή-θρύλο Τζορτζ Σόρος, όταν ήδη από το 2011 αποκαλούσε την πορεία τιμής του χρυσού ως την «ύστατη φούσκα». Πριν λίγο καιρό μάλιστα προειδοποίησε ότι ο χρυσός δεν είναι πλέον ασφαλές επενδυτικό λιμάνι. Μήπως ήταν ακριβώς αυτές οι προειδοποιήσεις που πυροδότησαν αυτή την πτώση; Πάντως από την περασμένη Παρασκευή η τιμή του χρυσού έπεσε κατά 5%, ενώ προχθές η κάθοδος ήταν ασυγκράτητη πέφτοντας κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 1400 δολαρίων ανά ουγκιά. «Ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 χρόνων», λέει ο Νόρμαν Ρούντσουκ, αναλυτής στην τράπεζα NordLB. «Χθες καταστράφηκαν 770 δισ. δολάρια σε αξία». Αυτό μπορεί να οφείλεται στη έξοδο των αντισταθμιστικών ταμείων από την αγορά αλλά και σε άλλες αιτίες.

Οι οικονομικοί δείκτες στην Κίνα, για παράδειγμα, ήταν χειρότεροι από ότι αναμενόταν. Η οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 7.7% και όχι 8% όπως αναμένονταν. Η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο καταναλώτρια χρυσού και πετρελαίου, λέει ο γερμανός αναλυτής. «Όταν εκεί η οικονομία σκοντάφτει, καταγράφεται πάντα σε όλες τις τιμές» υποστηρίζει ο Νόρμαν Ρούντσκουκ.

«Η χρυσή δεκατία πέρασε»

Ως έναν ακόμη λόγο αναφέρει τις εικασίες με τα αποθέματα χρυσού των χωρών του ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος τη ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η Κύπρος θα πουλούσε μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό για να συμβάλει στη σωτηρία των τραπεζών της. Με τους 14 τόνους χρυσού που διαθέτει η χώρα δεν ήταν σε θέση να επηρεάσει την τιμή του χρυσού, αλλά θα αρκούσε για να προκαλέσει στους επενδυτές το φόβο ότι το παράδειγμα της Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες διασώσεις. Ακόμη κι αν ορισμένες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η χρυσή δεκαετία πέρασε, ο γερμανός αναλυτής θεωρεί υπερβολική τη βουτιά χρυσού και περιμένει σταδιακή ανάκαμψη.

«Πιστεύουμε» λέει ο Ρούντσουκ «ότι οι κεντρικές τράπεζες που θα αγόραζαν ευχαρίστως χρυσό, μεταξύ αυτών η Κίνα αλλά και η Ρωσία, θα εκμεταλλευτούν τώρα την ευκαιρία να ανέβουν στο όχημα του χρυσού για να ανεξαρτητοποιηθούν από το αμερικανικό δολάριο».