"Κλείνει την πόρτα" στην ΕΘΝΙΚΗ η Alpha Bank

Τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε από το Δ.Σ. της Alpha Bank η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας...

Τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε από το Δ.Σ. της Alpha Bank η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, εξηγεί σε ανακοίνωσή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο πρόεδρος της Alpha, κ. Ι. Κωστόπουλος.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο κ. Κωστόπουλος, αναφέρεται ότι η πρόταση της Εθνικής εξετάστηκε ενδελεχώς και απορρίφθηκε, με γνώμονα το συμφέρον μετόχων και πελατών, και ότι αφού σταθμίστηκαν οι αβεβαιότητες της τρέχουσας συγκυρίας οι όροι της κρίθηκαν ασύμφοροι.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Alpha Bank αναγνωρίζεται από τις αγορές ως ισχυρός όμιλος με θετικές προοπτικές και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

«Εστιάζουμε στο έργο μας, αγνοώντας διαδώσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία μαζί, με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κωστόπουλου έχει ως εξής:

"Προς το
Προσωπικό του Ομίλου

Αθήναι, 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Τράπεζα, την 18 Ιανουαρίου 2011 έλαβε πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η Διοίκηση, ως ώφειλε, εξέτασε ενδελεχώς την εν λόγω πρόταση και την 18 Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την απέρριψε.

Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι.

Η Alpha Bank, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός Όμιλος με θετικές προοπτικές.

Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη.

Οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των Μετόχων, η προτίμηση των Πελατών και η εργατικότητα του Προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες.

Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία ΜΑΖΙ.

Γιάννης Σ. Κωστόπουλος".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα ο κ. Κωστόπουλος θα έχει συνάντηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας από την επαρχία για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τηλεδιάσκεψη Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα δεν πρόκειται να υποβάλει νέα, πιο βελτιωμένη προσφορά.

Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς τη διοίκηση της Alpha Bank που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι.

Παράλληλα, ειπώθηκε πως αφορμή για την ανακοίνωση της Παρασκευής, η οποία αποκάλυψε τις συζητήσεις περί συγχώνευσης, ήταν οι αναφορές του ηλεκτρονικού Τύπου, ότι οι συνέργειες από το προτεινόμενο deal θα είναι ως και 700 εκατ. ευρώ ετησίως, πως η προσφορά αντανακλά το σεβασμό προς τη διοίκηση της Alpha και πως η προσφορά ήταν και παραμένει φιλική.

Στην τηλεδιάσκεψη της Εθνικής αναφέρθηκε επίσης πως το στρατηγικό όφελος θα είναι η βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για το προτεινόμενο σχήμα.

Τι άλλο ειπώθηκε:

- Κάτω του 1% η συμμετοχή του Δημοσίου στο προτεινόμενο σχήμα

- Το προτεινόμενο deal προσφέρει στους μετόχους της Alpha ελκυστική έκθεση στην Τουρκία

- Πάνω από 1.000 τα καταστήματα του δικτύου του προτεινόμενου σχήματος

- Στόχος η είσοδος του νέου σχήματος στο top-25 των ευρωπαϊκών τραπεζών

- Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσφορά μας είναι ελκυστική

- Περισσότερο ωφελημένη από τις συνέργειες η Alpha Bank, λόγω μεγέθους

- Εντός τριών ετών τα οφέλη από τις συνέργειες

- Στα 20 δισ. ευρώ το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων στην ΕΤΕ

- Το deal επιτρέπει στην Alpha να ευθυγραμμίσει τα κόστη χρηματοδότησής της με αυτά της ΕΤΕ.

Από το πρωί, το Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα.

Το ξεκίνημα ήταν πτωτικό, αλλά τα κέρδη προσέγγισαν γρήγορα το 2%, με τις μετοχές των δύο τραπεζών να δίνουν τον τόνο.

Το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης προβλημάτισε και πάλι την αγορά, με αποτέλεσμα λίγο πριν το μεσημέρι να γυρίσει και πάλι σε αρνητικό έδαφος και, πλέον, ο γενικός δείκτης δίνει μάχη για το θετικό πρόσημο.

Πάντως και οι δύο μετοχές, παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη.