Χαλκιδική: "Όχι άμεσα σε εκμετάλλευση χρυσού"

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ακόμα την άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων...

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ακόμα την άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στην Χαλκιδική, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος επικαλούμενη την αντίθεση γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η "Ελληνικός Χρυσός" λειτουργεί αυτή τη στιγμή ένα ορυχείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και έχει καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε δύο ακόμα σημεία στην περιοχή, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Η επίσημη περίοδος για την δημόσια διαβούλευση έληξε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η άδεια θα δινόταν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

"Έχει πολωθεί το θέμα", δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων. "Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει και άλλη διαβούλευση".

Η Μπιρμπίλη είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα ενώ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα δοθεί η έγκριση. Η τοπική κοινωνία αντιτίθενται έντονα στο έργο, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής στην περιοχή.
 

Πηγή: newscode.gr