Κινεζικό πακέτο 10 δισ. στην ελληνική ναυτιλία

Τα 10 δισ. δολλάρια αναμένεται να φτάσουν οι κινεζικές χρηματοδοτήσεις προς τους Έλληνες εφοπλιστές...

Στα 10 δισ. δολλάρια ενδέχεται να αυξηθούν οι κινεζικές χρηματοδοτήσεις προς τους Έλληνες εφοπλιστές εφόσον τα 5 δισ., τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, αποδειχθούν πεπερασμένο ποσό.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη στο Πεκίνο. Ο υπουργός συνοδευόταν από πλήθος εφοπλιστών, μεταξύ των οποίων οι Αγγελικούσης, Π. Τσάκος, Βενιάμης, Προκοπίου, Κανελλάκης, Χανδρής, Δαλακούρας και Φιστές.

Συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Shang Dejiang και τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας Li Shenglin και εκατοντάδες κορυφαίους παράγοντες του κινεζικού δράκου.

Ο Γιάννης Διαμαντίδης, ολοκληρώνοντας τις επαφές στο Πεκίνο για την υλοποίηση του ταμείου των 5 δισ. δολαρίων -που είχαν συμφωνήσει στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας και αφορούσε στη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών της ναυτιλίας που χτίζουν πλοία στα ναυπηγεία της Κίνας και από το οποίο έχουν αντλήσει ήδη περισσότερα από 500 εκατ. οι Κούστας και Κωνσταντακόπουλος- δήλωσε ικανοποιημένος.

Τα βασικά σημεία της επίσκεψης είναι τα εξής:

- Τόσο η υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Fu Ying όσο και οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κίνας (Bank of China, China Development Bank και Ex-Im) υπογράμμισαν ότι θα υλοποιήσουν στο ακέραιο τη συμφωνία των δυο πρωθυπουργών και μάλιστα είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τη χρηματοδότηση ακόμη και μέχρι τα 10 δισ. δολάρια εφόσον υπάρχει ζήτηση από τους πλοιοκτήτες.

- Δεσμεύτηκαν στον Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη ενώπιον και των εφοπλιστών της χώρας που τον συνόδευσαν, ότι οι όροι δανειοδότησης προς τους Έλληνες, θα είναι οι καλύτεροι δυνατοί από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα του κόσμου.

- Δεσμεύτηκαν ότι θα παροτρύνουν τους πελάτες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα και τόνισαν με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ανάπτυξή της και οι ίδιοι στηρίζουν την προσπάθεια της χώρας μας να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την κρίση.

- Υπογράφηκε το "Σχέδιο Δράσης" με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών (με τον υφυπουργό Weng Mengyong) που θα υλοποιήσει τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών της ναυτιλίας, ανοίγοντας το δρόμο για διεθνή συνεργασία των δυο χωρών στη ναυτιλία και τη ναυτική εκπαίδευση.

- Στην επίσκεψη του κ. Γιάννη Διαμαντίδη στα γραφεία του κινεζικού νηογνώμονα (CCS) συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο κ. Li Kejun η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

- Στη συνάντηση του κ. Διαμαντίδη με τον πρόεδρο της COSCO Captain Wei Jiafu στην έδρα της εταιρίας στο Πεκίνο, συμφωνήθηκε η περαιτέρω επενδυτική παρουσία της εταιρίας στον Πειραιά, αλλά και να συζητηθούν προτάσεις και ιδέες για επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος σε λιμάνια, ναυπήγηση πλοίων και logistics. Η COSCO δεσμεύτηκε ότι θα ναυλώσει τα πλοία που ναυπηγούνται στην Κίνα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη χρηματοδότησή τους αλλά και την πληρότητα του μεταφορικού τους έργου.

Πηγή: www.newscode.gr