ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

Επί επτά ώρες παρέμεινε κλειστή η μονάδα 6 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας βλάβης σε έναν αντιδραστήρα ισχύος 1.000 μεγαβάτ.


Η μονάδα 6 επαναλειτούργησε στις 08.58 (τοπική και ώρα Ελλάδος) και συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο της Βουλγαρίας, έπειτα από την ολοκλήρωση εργασιών επισκευής στο μη πυρηνικό τμήμα του αντιδραστήρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του πυρηνικού σταθμού.

Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας οφείλεται σε δυσλειτουργία συνδέσμου με τον ανιχνευτή πίεσης στο μηχανοστάσιο της μονάδας, από την οποία δεν προήλθε κίνδυνος πυρηνικής μόλυνσης.

Το 36% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας προέρχεται από τον σταθμό του Κοζλοντούι, στον οποίο λειτουργούν δύο αντιδραστήρες ισχύος 1.000 μεγαβάτ σοβιετικής κατασκευής.

Η Βουλγαρία έχει κλείσει τέσσερις παλαιότερους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού τα τελευταία χρόνια κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλειά τους που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες.