ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικό ενδιαφέρον για 21 περιφερειακά αεροδρόμια

Πολυεθνικό ενδιαφέρον για 21 περιφερειακά αεροδρόμια

Στη λίστα των «μνηστήρων» είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, η γερμανική Fraport και η αργεντίνικη εταιρεία Corporation America.

Έληξε την Παρασκευή η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, πρώτος στη λίστα των μνηστήρων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, ο οποίος ελέγχει την κοινοπραξία «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τα τη ζεύξη Ρίου –Αντιρίου, ενώ στη λίστα με τους υποψήφιους μνηστήρες είναι και η γερμανική Fraport που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και άλλα 11 αεροδρόμια παγκοσμίως. Στην ίδια λίστα και η αργεντίνικη Corporation Americaπου διαχειρίζεται 49 αεροδρόμια σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη.

Ποια αεροδρόμια είναι στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας και Χανίων, δεδομένου ότι φέτος θα συγκεντρώσουν πάνω από το 70% της συνολικής επιβατικής κίνησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Είναι αυτά που αποτελούν τα «φιλέτα» του διαγωνισμού και θα χωριστούν σε δύο ομάδες για να παραχωρηθούν μαζί με άλλα μικρότερης κίνησης και χαμηλότερων οικονομικών αποδόσεων.

Οι συμβάσεις προχώρησης θα έχουν διάρκεια έως 40 χρόνια. Για τα τρία πρώτα χρόνια της παραχώρησης προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 220 εκατ. ευώ σε υποδομές. Για τις παραχωρήσεις θα καθοριστούν αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές αναλόγως κερδών, ενώ οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν και τις επενδύσεις σε υποδομές στα αεροδρόμια.