ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος το τραπεζικό απόρρητο

Τέλος το τραπεζικό απόρρητο

Διαδικασίες-εξπρές προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας για το άνοιγμα εγχώριων τραπεζικών λογαριασμών σε βάρος φυσικών προσώπων, που ελέγχονται για φοροδιαφυγή ακόμα και για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Πλέον, η Εφορία θα μετατρέπει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε ένα «τρύπιο» πορτοφόλι, αφού όποτε κρίνει θα μπορεί να ελέγχει και να κατάσχει αμέσως τα ποσά που επιθυμεί. Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι μέχρι ποιου ορίου θεωρείται κάποιος φοροφυγάς για το κράτος και μέχρι ποιου ορίου θα μπορεί να έχει πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς των πολιτών του.

Εν ολίγοις, ό,τι ισχύει για έναν κρατικοδίαιτο μεγαλοεπιχειρηματία θα ισχύει και για την γιαγιά που δεν μπόρεσε να πληρώσει το χαράτσι ή μήπως θα ισχύει μόνο για την γιαγιά; Εδώ είναι το μέγα θέμα και βεβαίως, το γεγονός, ότι ακόμα και αν είχαν μείνει ελάχιστοι μεγαλοκαταθέτες σε ελληνικές τράπεζες ή κάποιοι από αυτούς επιστρέψουν, είναι απόλυτα σίγουρο, ότι θα ξαναστείλουν άμεσα τα ποσά αυτά σε καταθετικούς και φορολογικούς παραδείσους σαν αυτούς της Λετονίας για παράδειγμα που ελέγχεται αποκλειστικά ...από τις «άγιες» γερμανικές τράπεζες και εκεί είναι που καταρρέει τελείως μετά ο μύθος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και του κύκλου της ρευστότητας!

Το νομοσχέδιου του Υπουργείου Οικονομικών για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα επιτρέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν άμεσα και εντός 24ωρου στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων.

Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά οι διαδικασίες κατασχέσεων των καταθέσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία για την κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων. Όλες οι εντολές-κατασχετήρια θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά.

Οι τόκοι καταθέσεων

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και η διάταξη που θα ορίζει την υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τόκων των καταθέσεων μόνο εφόσον τα συνολικά ποσά όμως υπερβαίνουν τα 250 ευρώ ετησίως ανά φορολογούμενο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εξαιτίας της σχετικής νομοθετικής διάταξης καθυστέρησε και τον χρόνο έκδοσης της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που λογικά θα παραταθούν μέχρι τέλους Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι μεγαλύτερες τράπεζες φέρονται να έχουν αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών το ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία των 900.000 φορολογουμένων που έχουν τόκους άνω των 250 ευρώ.