ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτός από τις δηλώσεις κατανόησης που αναμένεται να κάνει για τα όσα υποφέρει ο ελληνικός λαός στα τόσα χρόνια μνημονίων, αναμένεται να ανακοινώσει και το Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία του ελληνικού «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη» που θα αναλάβει την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο γερμανός υπουργός αναμένεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και να συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο κ. Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και πρόσθεσαν ότι αυτό είναι αποστολή της τρόικας και όχι μεμονωμένων κρατών.

Όπως αναφέρει το Βερολίνο θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο γερμανός υπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε θα συνομιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Αστακός» η Αθήνα

Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε πραγματοποιείται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως γίνει και με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, από τις 9:00 έως τις 20:00 απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας, ενώ θα γίνουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πάντως, αριστερές οργανώσεις ανακοίνωσαν συγκέντρωση κατά του Σόιμπλε την Πέμπτη, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα: «Ο Σόιμπλε είναι ανεπιθύμητος».

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Παράλληλα, από τις 9:30 το πρωί θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό. Κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Επιπλέον, τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί.

Διαβάστε επίσης:

Δεν δέχεται ο Ιερώνυμος να δει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!