ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακεδονία Παλλάς: Δυσοίωνες προβλέψεις για το διαγωνισμό

Μακεδονία Παλλάς: Δυσοίωνες προβλέψεις για το διαγωνισμό

Αρνητικές προβλέψεις γίνονται από ανθρώπους του τουρισμού, για την έκβαση του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

Εν ολίγοις, προβλέπουν ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί τελικά άγονος, λόγω της απροθυμίας που θα δείξουν οι ενδιαφερόμενοι, για δεσμευτικές προσφορές.

Οι πηγές της Voria.gr διαμηνύουν ότι με τους όρους που θέτει ο ιδιοκτήτης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επένδυση, η οποία, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα μπορούσε να αποδώσει ούτε με τις οικονομικές συνθήκες του 2008.

Βασικό αντικίνητρο για τους ενδιαφερόμενους, είναι το μηνιαίο μίσθωμα το οποίο κρίνεται πολύ υψηλό. Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θέτει ως όρο, μηνιαίο μίσθωμα όχι μικρότερο των 137.500 ευρώ ( θα προσαυξάνεται βάσει δείκτη τιμών καταναλωτή) , όταν ο τωρινός προσωρινός μισθωτής, η «White& Black» του Ιβάν Σαββίδη καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 95.000 ευρώ.

Αρνητικά λειτουργεί επιπροσθέτως το επιπλέον ποσοστιαίο μίσθωμα επί του τζίρου, που κυμαίνεται από 8%-12%, αντιστρόφως ανάλογο του ύψους του κύκλου εργασιών.

Η επιχείρηση που θα πάρει το ξενοδοχείο θα πρέπει επιπλέον να επενδύσει σε πάγια, γιατί η μονάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ένα καλό lifting. Η ελάχιστη επένδυση τοποθετείται στα 5 εκατ. ευρώ, το 40% της οποίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στον πρώτο χρόνο από την παραλαβή του ξενοδοχείου από το νέο διαχειριστή.

Πέρα από τα παραπάνω, όπως υποστηρίζεται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα μεγάλα κόστη λειτουργίας που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος μισθωτής, καθώς πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, με απαιτητικές προδιαγραφές τόσο σε ό,τι αφορά στη συντήρηση, όσο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Όπως και να έχει, μέσα στον επόμενο μήνα και μέχρι το μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου, θα γνωρίζουμε εάν από τους 8-9 αρχικά ενδιαφερόμενους διαχειριστές – επενδυτές, κάποιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από τους αρχικά ενδιαφερόμενους επενδυτές οι τέσσερις ήταν ξένοι όμιλοι, ενώ ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο εκδήλωσαν οι Domotel του ομίλου της Δομοτεχνικής και White&Black του Ιβάν Σαββίδη.