ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στις επιστροφές φόρου

«Φρένο» στις επιστροφές φόρου

-Το υπουργείο Οικονομικών «μπλοκάρει» όλες τις επιστροφές φόρου στους οφειλέτες του δημοσίου.

-Στον οφειλέτη του Δημοσίου θα επιστρέφεται μόνο το ποσό του φόρου που απομένει μετά την αφαίρεση των χρεών.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην εισπράξουν τις επιστροφές φόρου οι οφειλέτες του Δημοσίου, ακόμα και ερκείνοι που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους.

Μετά από σχετική εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, «μπλοκάρονται» όλες οι επιστροφές φόρου σε όλους τους οφειλέτες του δημοσίου.

Ο αυτόματος συμψηφισμός που κάνει σήμερα η εφορία μεταξύ επιστροφών φόρου και χρεών προς το Δημόσιο επεκτείνεται και στις περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης του χρέους τους, ακόμα και αν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Το φαινόμενο να εντάσσονται πολλοί οφειλέτες του Δημοσίου στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών και στη συνέχεια, αφού καταβάλουν κάποιες δόσεις και εξασφαλίσουν τα ευεργετήματα που προβλέπονται (φορολογική ενημερότητα κ.ά.) δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση να ζητήσει από τους εφόρους να εφαρμόσουν αυστηρά τον ισχύοντα νόμο (Ν. 3943/31.03.2011) και να αφαιρέσουν από τις επιστροφές που περιμένουν οι φορολογούμενοι οφειλέτες του Δημοσίου κάθε παλαιό χρέος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οι εφορίες θα πρέπει να συμψηφίζουν με τα ποσά των επιστροφών φόρου:

-Βεβαιωμένες οφειλές για χρέη προ το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

-Βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά.

-Βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή.

-Παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Στον οφειλέτη του Δημοσίου θα επιστρέφεται μόνο το ποσό του φόρου που απομένει μετά την αφαίρεση των χρεών.

Στις περιπτώσεις όπου μετά και τον συμψηφισμό απομένει χρέος, εάν ο υπόχρεος δεν σπεύσει να το ρυθμίσει, τότε θα αντιμετωπίσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένας οφειλέτης ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις ποσών που αυτός δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.