Στρος-Καν: "Οι Έλληνες βρίσκονται μέσα στα σκ..."

Γενεές δεκατέσσερις μας περνάει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν ...

Γενεές δεκατέσσερις μας περνάει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν με κορυφαία την εξής ατάκα: «Οι Έλληνες βρίσκονται μέσα στα σκατά. Και μάλιστα πολύ βαθιά».

Μιλώντας σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού καναλιού Canal+ για τη ζωή του µε τον τίτλο «Με τον Ντοµινίκ Στρος-Καν µέσα στο ΔΝΤ», το οποίο θα προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία, ο πιθανός μελλοντικός Πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως «οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους».

Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «Η απάτη πάει σύννεφο» και εκτιμά ότι χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ, η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε ενόψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για τη γαλλική προεδρία, δύο δηµοσιογράφοι ακολούθησαν τον Ντομινίκ Στρος-Καν επί αρκετούς µήνες σε διάφορα ταξίδια του ανά τον κόσµο. Το συνεργείο ήταν εκεί όταν ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον, την ηµέρα που η Ελλάδα ζήτησε επισήµως την ενεργοποίηση του µηχανισµού στήριξης.

Λίγο αργότερα ο Στρος-Καν δήλωνε: «Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ∆ΝΤ».

Στο τελικό μοντάζ του ντοκιμαντέρ ωστόσο, αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέμβριο του 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν, ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα.

Ο κ. Στρος-Καν διευκρινίζει ότι οι προτάσεις που έγιναν για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έκανε η Ευρώπη στην αρχή, «επειδή εµείς έχουµε την εµπειρία».

Διευκρινίζει μάλιστα: «∆εν χρησιµεύει σε τίποτα να προσπαθείς να προχωρήσεις στο χάος. Είναι γελοίο, είναι κοινωνικά δαπανηρό, είναι άδικο και δεν έχει αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε να λειτουργήσει είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί –ευτυχώς- φυσιολογικές τις αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Είναι αναπόφευκτο να µας κατηγορούν παρότι δεν φταίµε εµείς», τονίζει.

«Η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Όταν µια γυναίκα λέει πως δεν µπορεί πια να αγοράσει ψωµί, λέει την αλήθεια. Όλος αυτός ο θυµός είναι θεµιτός. Οι άνθρωποι στον δρόµο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Αν δεν είχαµε έρθει θα είχαν πέσει στην άβυσσο. ∆ύο εβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».