Πτώση ενοικίων γραφείων

Πτώση στις τιμές των ενοικίων γραφείων της Αθήνας, αποδεικνύει...

Πτώση στις τιμές των ενοικίων γραφείων της Αθήνας, αποδεικνύει παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield με τίτλο «Office Space Across the World». Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ζήτησης από επιχειρήσεις, αλλά κι εξαιτίας της ανάγκης τους να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η "Ημερησία", η ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ 68 χωρών και 140 αγορών κατά τη διάρκεια του 2010. Η Αθήνα έχασε σε σχέση με το 2009, 7 θέσεις (βρισκόταν στη 18η θέση) με το ετήσιο κόστος χρήσης (ενοίκια και άλλα έξοδα) για γραφειακούς χώρους να κλείνει στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος στα 489 ευρώ/τ.μ. (περίπου 40 ευρώ/τ.μ. το μήνα ενώ το 2009 ήταν στα 504 ευρώ/τ.μ.).

ΑΚΡΙΒΗ

Παρά τη σημαντική πτώση, ωστόσο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι ακριβή για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μισθώσουν γραφεία, αφού στην Αθήνα τα μισθώματα είναι υψηλότερα από χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Τσεχία, η Αυστρία. «Η πτώση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ενοικίων και της ζήτησης γραφειακών χώρων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όποια δραστηριότητα το 2010, πήγασε από τις ανάγκες των χρηστών για μείωση κόστους ή συγκέντρωση των διάσπαρτων υπηρεσιών τους σε ένα κτήριο.

Για το 2011 η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή κοιτάζοντας με αισιοδοξία προς το τελευταίο τετράμηνο του έτους όσον αφορά τα σύγχρονα κτήρια, ενώ περαιτέρω πτώση αναμένεται για τις παλαιότερες κατασκευές», τονίζει η Νίκη Σύμπουρα διευθύνουσα σύμβουλος της Proprius που εκπροσωπεί σε Ελλάδα και Κύπρο την Cushman & Wakefield. Το Χονγκ Κονγκ είναι η ακριβότερη πόλη για μίσθωση γραφείων με 1.931 ευρώ/τ.μ. το χρόνο και ακολουθούν το Λονδίνο με 1.872 ευρώ/τμ. και το Τόκιο με 1.334 ευρώ/τμ.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η αγορά γραφείων παρέμεινε σταθερή ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες περιοχές με έντονη ανάκαμψη, με σημαντικότερη αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, όπου τα ενοίκια στο City του Λονδίνου αυξήθηκαν 25% και στο West End 27%. Αύξηση των ενοικίων κατέγραψαν και οι αγορές σε Παρίσι και Μιλάνο με αντίστοιχα ποσοστά ανόδου 9% και 10%. Στον αντίποδα, τα ενοίκια σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν πτωτικά το ίδιο και στη Βουλγαρία και Ρουμάνια.

Πηγή: www.newscode.gr