ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα δώσει κι άλλο φθηνό χρήμα στις τράπεζες

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα δώσει κι άλλο φθηνό χρήμα στις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να διοχετεύσει στις τράπεζες ένα τρίτο κατά σειράν πακέτο φθηνής ρευστότητας, διατηρώντας παράλληλα στα τωρινά χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια του ευρώ.

Την πολιτική της ΕΚΤ εξήγησε ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως είπε, η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα όσο καιρό χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει ήδη στις τράπεζες δύο φορές μεγάλα πακέτα δανείων με χαμηλό επιτόκιο, τα οποία ονομάζονται Πράξεις Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Διάρκειας (LTRO), κάνοντάς τους ένεση ρευστότητας που ανέρχεται σε σχεδόν 1 τρισ. ευρώ. Οπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, μπορεί να προχωρήσει και σε τρίτο γύρο τέτοιων φθηνών δανείων LTRO, «εάν αυτό χρειαστεί».

Η ΕΚΤ είχε χορηγήσει τα ποσά αυτά για να στηρίξει τις τράπεζες στα τέλη του 2011, όταν υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να αναγκάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μείνουν χωρίς ρευστότητα και να απειληθούν μεγάλες οικονομίες χωρών του ευρώ, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρως και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές προσπάθειες.

Οσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες συνέπειες από αυτή την πολιτική. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ είναι τώρα μόλις 0,5%.