ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τροποποιήσεις στις διατάξεις θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών, πριν θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ένσταση εκ μέρους των κομμάτων είναι ότι από τον νέο Φόρο λείπει η προοδευτικότητα, η πρόβλεψη έστω χαμηλού αφορολόγητου, όπως επίσης η προστατευτική «ομπρέλα» στους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Αν και η ειδική Ομάδα Εργασίας που έχει αναλάβει το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο έκανε αλλαγές/ βελτιώσεις στο τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, οι παρεμβάσεις αυτές κρίνονται ανεπαρκείς, καθώς ο δείκτης των φόρων προς βεβαίωση δεν κατέβηκε στα 3,5- 3,6 δισ ευρώ, όπως ήταν η κυβερνητική συμφωνία πριν από το καλοκαίρι.

Όπως επισημαίνουν από τα επιτελεία των κομμάτων, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στη κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στις κατοικίες, από τις οποίες αναμένεται άλλωστε να εισπραχθεί το 53% των εσόδων του Ενιαίου Φόρου, δηλαδή περίπου 1,520 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εάν γίνουν αλλαγές στη κλίμακα των αστικών ακινήτων, τότε είναι πολύ πιθανόν η Τρόικα να ανάψει «κόκκινο φως» στο σχέδιο και σε αυτή τη περίπτωση η μόνη εναλλακτική που υπάρχει είναι η διατήρηση του ισχύοντος φόρου, δηλαδή του αποκαλούμενου χαρατσιού της ΔΕΗ.