Η τέταρτη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα αποδεσμεύτηκε

Το ποσόν των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδέσμευσε, σήμερα το ΔΝΤ, ποσόν που ανταποκρίνεται στην τέταρτη...

Το ποσόν των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδέσμευσε, σήμερα το ΔΝΤ, ποσόν που ανταποκρίνεται στην τέταρτη δόση του δανείου της Ελλάδας.

Το συνολικό ποσόν που θα καταβληθεί στη χώρα μας ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσόν δανείου που έχει δοθεί ποτέ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει συμφωνηθεί από τον μήνα Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.
 

Ο πρώτος υποδιευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, μετά τη σύσκεψη προέβη στην ακόλουθη δηλωση:

«Το πρόγραμμα σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των σκοπών του. Η απόδοση παραμένει κοντά στα προγραμματισμένα επίπεδα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, οι μονάδες του εργατικού κόστους μειώνονται και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Σε γενικές γραμμές, έχει επιτευχθεί ένα μέτρο σταθεροποίησης.

Θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποκείμενες μεταρρυθμίσεις κατά την προσεχή περίοδο. Αν και ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 επιτεύχθηκε, η στρατηγική της υπό-εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων και των υπερβολικών εξόδων σε υπό-εθνικά επίπεδα, δεν μπορεί να διατηρηθεί. Για να στηριχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε πιο στερεή βάση, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.

Η διασφάλιση μιας δίκαιης διανομής του βάρους της προσαρμογής παραμένει ζωτικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στη διαδικασία αυτή είναι ευπρόσδεκτος. Η εφαρμογή πρέπει να αρχίσει μέσα στο 2011 για την αντιμετώπιση μιας προβλεπόμενης απόκλισης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνταξιοδοτικό. Σημαντικά επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τον απεγκλωβισμό του δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα. Το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει σταθερό, και θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες για απομόχλευση και αναδιοργάνωση με οργανωμένο τρόπο. Η κεφαλαιακή υποστήριξη μέσω του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμη για βιώσιμες τράπεζες, αν χρειαστεί. Οι Αρχές είναι αξιέπαινες για την αφοσίωση τους σ’ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία».

Δείτε επίσης : Εγκρίθηκε η 4η δόση του δανείου από το ΔΝΤ αλλά με ...συστάσεις