Πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ σημείωσε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι ελλείμματος 3,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,9 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 961 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε κατά 412 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση 14,7% στις αφίξεις τουριστών

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, στο οκτάμηνο, οφείλεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την εμφάνιση καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες, έναντι καθαρών πληρωμών την αντίστοιχη περίοδο του 2012, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 14,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 6,5%.