Πώς να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση νερού;

Πώς να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση νερού;

Το ξέρετε ότι ξοδεύουμε εννέα λίτρα νερό κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας και 150 λίτρα νερού τη φορά, γεμίζοντας τη μπανιέρα;

Φυσικά οι ποσότητες νερού, που καταναλώνονται, από πλυντήρια ρούχων και πιάτων, να διαφέρουν πολύ, από συσκευή, σε συσκευή, αλλά, σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, όλα τα καινούρια πλυντήρια (ρούχων και πιάτων) που φέρουν την Ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα, μας ενημερώνουν πόσο νερό καταναλώνει κάθε συσκευή, ανά πλύσιμο, καθώς επίσης και για την ενεργειακή της επάρκεια.

Για να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

Αν θέλουμε να αγοράσουμε πλυντήριο ρούχων, ψάχνουμε, για αυτά, που καταναλώνουν λιγότερο, από 50 λίτρα νερού ανά πλύσιμο και για πλυντήριο πιάτων λιγότερα από 15 λίτρα.

Να μη γεμίζουμε το βραστήρα, για να ετοιμάσουμε ένα φλιτζάνι καφέ, να διορθώνουμε κάθε βρύση, που στάζει, (σ.σ. μια βρύση, που στάζει 1 σταγόνα, ανά δευτερόλεπτο, σπαταλά, πάνω από 10 λίτρα νερού, την ημέρα!), να τοποθετούμε, στο καζανάκι μας ένα μηχανισμό, που διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεγάλη, ή μικρή ροή νερού, να προτιμούμε να κάνουμε ντους, αντί να γεμίζουμε τη μπανιέρα και να μουλιάζουμε και να πλένουμε τα μπαλκόνια μας και το αυτοκίνητό μας, χρησιμοποιώντας κουβάδες και όχι λάστιχο.

Ολα αυτά, θα πρέπει να τα ακολουθούμε, καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι:

ξοδεύουμε:9 λίτρα νερό, κάθε φορά, που τραβάμε το καζανάκι στην τουαλέτα,150 λίτρα νερό, κάθε φορά που γεμίζουμε τη μπανιέρα μας,15 λίτρα νερό κάθε λεπτό, όταν κάνουμε ντουζ, 150 λίτρα νερό, κάθε φορά, που βάζουμε πλυντήριο ρούχων, 50 λίτρα νερό, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων,150 λίτρα νερό την ημέρα, όταν πλένουμε τα πιάτα στο χέρι και 150 λίτρα νερό, κάθε φορά που πλένουμε το αυτοκίνητο μας.

Για να αποφύγουμε την τόσο μεγάλη σπατάλη μπορούμε, να κάνουμε-μεταξύ άλλων- τα εξής: τοποθετούμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, γεμάτο με πέτρες στο καζανάκι της τουαλέτας.

Έτσι, εξοικονομούμε 3 λίτρα νερό κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε, από το ντους μας (το μαζεύουμε, στη μπανιέρα), για να καθαρίσουμε την τουαλέτα μας, ή να σφουγγαρίσουμε, ή να πλύνουμε τα μπαλκόνια μας, πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη και όχι κάτω από τρεχούμενο νερό, κλείνουμε τη βρύση και όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ή όταν σαπουνίζουμε τα χέρια και το πρόσωπο μας, ή όταν ξυριζόμαστε.