Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα πρόνοιας

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα πρόνοιας

Ο ΟΓΑ τελειώνει την επεξεργασία πρότασης για αναμόρφωση των προϋποθέσεων χορήγησης προνοιακών επιδομάτων και στο άμεσο μέλλον θα την κοινοποιήσει, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνη Τζαμτζή.

Στην ερώτησή του, ο κ. Τζαμτζής έθεσε το πρόβλημα των χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι οποίοι στερούνται σύνταξης από 1/1/2013, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν έχουν τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα 8.440 ευρώ -ένα δωμάτιο κυριολεκτικά- δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη των 360 ευρώ» καθώς και των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι στερούνται προνοιακών επιδομάτων, καθώς δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εικοσαετή παραμονή στην Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνταν σε σπίτια. Γιατί δεν δεχόμαστε τις βεβαιώσεις που δίνουν οι δήμοι;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι «οι ανασφάλιστοι έπαιρναν βοήθημα από τον ΟΓΑ και παράλληλα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είχαν ένα πραγματικό στήριγμα. Με την οριζόντια εφαρμογή διατάξεων που ψηφίστηκαν με τον νόμο 4093 σε σχέση με τη διάρκεια διαμονής στη χώρα μας και τα εισοδηματικά κριτήρια, προκλήθηκε αποτέλεσμα άδικο για πολλές κατηγορίες».

«Εδώ και καιρό έχει δοθεί η κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στον ΟΓΑ και υπάρχει μία επεξεργασία πρότασης. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως όλοι θα πάρουν το επίδομα, αλλά με την αξιολόγηση του ΟΓΑ, θα αποκαστασταθεί σταδιακά το θέμα, ώστε να δικαιωθούν άνθρωποι που ουσιαστικά καλύπτουν τα κριτήρια, έστω και αν δεν τα καλύπτουν τυπικά» ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Εξετάζεται ο χρόνος διαμονής, όπως και το εισοδηματικό κριτήριο, καθώς ακόμα και αν παίρνεις 10 ευρώ σύνταξης από άλλη χώρα, σήμερα κόβεσαι εντελώς. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ο ΟΓΑ τελειώνει την επεξεργασία και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρει την πρότασή του για την χορήγηση του προνοιακού επιδόματος» πρόσθεσε.