ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ.Παπαγεωργίου: Υψηλό το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Μ.Παπαγεωργίου: Υψηλό το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στον επαναπροσδιορισμό των στόχων που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ως προς τις τρέχουσες ανάγκες και δυνατότητες διείσδυσης τους στην ηλεκτροπαραγωγή, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως είπε την Παρασκευή ουφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου.

«Υψηλές εγγυημένες τιμές για ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές, οδηγούν αναπόδραστα σε υψηλές τιμές για όλους τους καταναλωτές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια υπό ανταγωνιστικό κόστος, προφυλάσσοντας παράλληλα ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών από την ενεργειακή πενία», υποστήριξε, μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Προϋποθέσεις Μαζικής Διείσδυσης στην Ηλεκτροπαραγωγή».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η τεχνολογική πρόοδος και η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό των «φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ».

«Το κόστος υποστήριξης των ΑΠΕ είναι, με τα σημερινά δεδομένα, υψηλό -και ειδικά για ορισμένες χώρες πολύ υψηλό- για τον Ευρωπαίο καταναλωτή και την ευρωπαϊκή βιομηχανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις είναι φυσικά ακόμη πιο έντονες σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και φυσικά στην Ελλάδα».

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθεροποίηση και η βιωσιμότητα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η οριστική του εξυγίανση.

«Η εμπειρία που πλέον έχουμε από την μέχρι σήμερα διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως προς το κόστος υποστήριξής τους, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τα επόμενά μας βήματα», είπε και προσέθεσε:

«Ως τις αρχές του νέου έτους θα γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, ποια κατεύθυνση επιθυμούμε να ακολουθήσουμε και σε ποιο δρόμο θα πρέπει να βαδίσουμε για να το επιτύχουμε, με αναλυτικούς στόχους για τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού και των δυνατοτήτων της χώρας μας για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ».

Τέλος, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι σταθερός στόχος παραμένει να εξαλειφθούν οριστικά τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ και, σταδιακά, να αποκατασταθεί η διαδικασία πληρωμής των παραγωγών.