ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για δανειακές ανάγκες 77 δισ. ευρώ

Όλι Ρεν: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για δανειακές ανάγκες 77 δισ. ευρώ

Στη διάψευση του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020 ανέρχονται στα 77 δισ. ευρώ, προχώρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπανικολάου.

Σημειώνεται ότι η γερμανική εφημερίδα, στο δημοσίευμα της 29ης Αυγούστου, είχε επικαλεστεί ως πηγή επίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου, στην απάντησή του ο κ. Ρεν θεώρησε σημαντική την ανάγκη διαχωρισμού των καθαρών από τις ακαθάριστες κρατικές δανειακές ανάγκες, τονίζοντας ότι οι πρώτες αποτελούν το αναμενόμενο ποσό δανεισμού που θα χρειαστεί μετά την προσφυγή σε προγραμματισμένη μείωση των περιουσιακών στοιχείων, (π.χ. χρήση ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα έσοδα).

«Η σημερινή επίσημη ευρωπαϊκή διάψευση εικασιών αναφορικά με τις μελλοντικές δανειακές ανάγκες της χώρας μας, επιβεβαιώνει ότι οι όποιες σχετικές απόψεις θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή και επιφύλαξη», σημείωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει απερίσπαστη τη προσπάθεια της για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Το τελευταίο άλλωστε αποτελεί και διατυπωμένη από την ευρωομάδα προϋπόθεση για την εξέταση περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της πατρίδας μας», προσέθεσε ο κ. Παπανικολάου.