ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΚΑ: Νέα σελίδα στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας–Αλβανίας

ΥΠΕΚΑ: Νέα σελίδα στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας–Αλβανίας

Για νέα σελίδα συνεργασίας στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας με άξονα τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Γιάννη Μανιάτη στα Τίρανα, συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

«Άξονες της διμερούς συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, αποτελούν η βαρύνουσα σημασία του αγωγού TAP για την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και η στήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία για την προσαρμογή τόσο του θεσμικού πλαισίου, όσο και της αγοράς ενέργειας, με βάση το Κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε στα Τίρανα με τον αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης, Νίκο Πελέσι, με τον οποίο συζητήθηκαν ζητήματα ενεργειακής πολιτικής που σχετίζονται και με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο Ιόνιο, την Αδριατική και συνολικά την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, Ντάμιαν Γκικνούρι, με τον οποίο συζήτησε τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού TAP, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας που διαθέτει η χώρα μας προς την αλβανική πλευρά και συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών για την ομαλή και απρόσκοπτη προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Τέλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Δασών και Δασικών Πόρων, Λεφτέρ Κόκα , καθώς και την υφυπουργό, Ολιάνα Ίφτι , με τους οποίους συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, δασών, διαχείρισης υδατικών πόρων και αποβλήτων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνταχθεί και θα υπογραφεί κείμενο συνεργασίας των δύο κρατών στους ανωτέρω τομείς.