ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Νέο σενάριο για τη μορφή που θα λάβει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ριζικές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να συγκεραστούν όλες οι απόψεις και να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές οι οποίες όμως δεν θα αλλάζουν ούτε τη φιλοσοφία του φόρου, ενώ τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί (περίπου 2,9 δισ. ευρώ) να υποχωρήσουν ελαφρά, γύρω στα 2,5 δισ. με 2.6 δισ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται ένας φόρος που θα είναι συνδυασμός του ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά ο φόρος ενδεχομένως να επιβάλλεται επί του συνόλου της περιουσίας με προοδευτικούς συντελεστές, κι όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι έχοντες πολλά ακίνητα και θα ελαφρυνθούν οι έχοντες ένα ακίνητο ή περισσότερα μικρής αξίας.

Το «κενό» των 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που προκύπτει θα καλυφθεί από τον ΦΜΑΠ.

Συνεπώς, φορολογούμενος με ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει τον ΦΜΑΠ που του αναλογεί, αλλά και τον νέο ενιαίο φόρο για κάθε ακίνητο, με αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να υπάρξει μείωση των συντελεστών φορολόγησης οικοπέδων, να ελαφρυνθούν τα βάρη για τις μικρές αξίες ακινήτων και να εξαιρεθούν από το φόρο οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στην κατάρτιση ενός νέου σχεδίου νόμου για την φορολόγηση των ακινήτων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, τα οποία αναμένεται σύντομα να καταθέτουν κοινή πρόταση στον Γ. Στουρνάρα, σε μια προσπάθεια υπέρβασης του προβλήματος.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχαν οι Χρ. Λαζαρίδης και Αντ. Παναγόπουλου από τη ΝΔ, Γ. Κουτσούκος και Χρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, Ν. Καραβίτης, συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα κοινό κείμενο- πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι προτάσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρείται και η λογική της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με στόχο να διορθωθούν τα προβλήματα και οι αδικίες που είχαν εντοπιστεί στο αρχικό σχέδιο.

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων των δύο κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε ως στόχος η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης πριν το θέμα φτάσει στο επίπεδο των δύο πολιτικών αρχηγών και προς τούτο αποφασίστηκε η μεταξύ του συζήτηση να συνεχιστεί προκειμένου η συγγραφή του κοινού κειμένου- πρότασης να ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο Τετάρτη και αμέσως μετά να παραδοθεί στον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος θα κάνει και την τελική επεξεργασία, η οποία θα ενσωματώνει τόσο τις απόψεις των κομμάτων και των βουλευτών όσο και τις θέσεις του υπουργείου.

Το νέο σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι να καταρτιστεί πολύ σύντομα, ώστε να κατατεθεί και να εγκριθεί από τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγ. Βενιζέλο και στη συνεχεία από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων.

Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Μ. Κασσής και Θ. Μωραΐτης, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ως έχει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Την ίδια ώρα κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη, με προφανή πρόθεση να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο Οικονομικών, υπογράμμιζαν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν φτάνουν τους πέντε με έξι, ενώ όπως έλεγαν στην Κ.Ο. της ΝΔ είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον Ενιαίο Φόρο ως έχει.

Διαβάστε επίσης:

Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων

Στον «αέρα» όλα τα νομοσχέδια με την Τρόικα να μην απαντά

Ο φόρος ακινήτων στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

ΚΟ ΠΑΣΟΚ: Ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Μωραΐτης: Αν δεν αλλάξει, ο ενιαίος φόρος δεν θα περάσει