ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς συμφωνία στην κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Προς συμφωνία στην κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Σε συμφωνία, όπως άλλα δείχνουν, για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων καταλήγουν ο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς προκρίνεται ένα μικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.

Τη νέα πρόταση για τον φόρο ακινήτων, συζήτησαν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό». Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».

Σήμερα, επίσης, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές έλεγαν ότι η πρόταση ενσωματώνει το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαν κάνει, επισημαίνοντας ότι «όταν πιέζουν, καταφέρνουν αποτελέσματα».

Όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση, η τελική τοποθέτησης τη ΚΟ θα γίνει μετά «την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπόμενων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών κλπ κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές)».

Η πρόταση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Η πρόταση στην οποία συμφωνούν οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το τελικό «OK», προβλέπει:

- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό αφορά κάθε άτομο ξεχωριστά.

- Μείωση του φόρου και στα οικόπεδα εντός σχεδίου, που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει το 80%.

- Μείωση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια μεσοσταθμικά έως και 16%.

- Μείωση για τα αγροτεμάχια.

- Απαλλαγές και εκπτώσεις φόρου βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου είχε -γενικό- αφορολόγητο όριο 7.000 ευρώ (σε ό,τι αφοράτα εισοδηματικά κριτήρια) και οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες προτείνουν να αυξηθεί σε 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί.

Με βάση την πρόταση των βουλευτών, ο στόχος είσπραξης είναι 2,650 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ που είναι ο επίσημος στόχος για τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό χαράτσι θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων

ΚΟ ΠΑΣΟΚ: Ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ