ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία στις τέσσερις τράπεζες πέτυχε τους στόχους για τη ρευστότητα

Μία στις τέσσερις τράπεζες πέτυχε τους στόχους για τη ρευστότητα

Κακοπληρωτές και ρευστότητα ήταν τα θέματα που συζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία, μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετατίθεται για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο.

Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τραπεζών, έγινε εμφανές τον Οκτώβριο, όταν ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ, τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει απόκλιση 16,11%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Ζανιά από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σημείωσε ότι «μόνο μία από τις τέσσερις τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί για τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».

Ο κ. Ζανιάς, σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς,τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.