ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο γύρος φθηνών δανείων από την ΕΚΤ στις τράπεζες το 2014

Νέο γύρος φθηνών δανείων από την ΕΚΤ στις τράπεζες το 2014

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά θα προσφέρει στις τράπεζες ένα νέο γύρο φθηνού χρήματος (LTRO) στις αρχές του 2014, σύμφωνα με όσα εκτίμησαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, ανέφερε πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και πως έχει συζητηθεί το μέτρο της αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, με βάση την δημοσκόπηση του Reuters, η πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (σ.σ. ανάλογο αυτού της Fed) τους επόμενους 12 μήνες είναι μόλις 25%.

«Θα πρέπει να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού σε όλη την ευρωζώνη, προτού η ΕΚΤ αποφασίσει να ξεκινήσει μια ποσοτική χαλάρωση», σχολίασε ο αναλυτής της RBC, Τζέιμς Άσλεϊ. «Αυτή τη στιγμή αναμένουμε πληθωρισμό αρκετά χαμηλότερα από το στόχο, αλλά οι περισσότερες προβλέψεις δεν δείχνουν καθαρά αποπληθωρισμό», προσέθεσε.

Πάνω από τα δύο τρίτα των 60 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα τρίτο γύρο LTRO (φθηνά δάνεια τρειετούς διάρκειας).

«Θα προσφέρει επιπρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες που το έχουν ανάγκη. Δεν θα παρατηρηθεί η ίδια ανταπόκριση με τον πρώτο γύρο, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει σχετικά υψηλή ζήτηση από τις τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας», υποστήριξε ο Τζέιμς Άσλεϊ.