ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας:Ελληνική και κυπριακή Οικονομία μπορούν να ανακάμψουν

Σταϊκούρας:Ελληνική και κυπριακή Οικονομία μπορούν να ανακάμψουν

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να δουν πολύ σύντομα φως στην άκρη του τούνελ με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Οικονομία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος πήρε μέρος στο συνέδριο του «Economist» για την κυπριακή Οικονομία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και την πρόοδο, που σημειώνονται στην κυπριακή Οικονομία. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο αντάλλαξαν σκέψεις για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στην Κύπρο. «Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος η Κύπρος πολύ σύντομα θα βρει τους βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, που έχει ανάγκη, και θα καταστήσει και πάλι εφικτή την ευημερία όλων των πολιτών της», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα στήριξης εδώ και τρία χρόνια, ενώ η Κύπρος για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Άλλη διαφορά, είπε, είναι ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν δημοσιονομικό, που δημιούργησε πρόβλημα και στο τραπεζικό σύστημα, ενώ στην Κύπρο το πρόβλημα εν πολλοίς προήλθε από τον τραπεζικό τομέα. Η τρίτη διαφοροποίηση, πρόσθεσε, είναι στο μίγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. «Στην Κύπρο δίδεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, ενώ στην Ελλάδα κατά βάση η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε μέσα από μισθούς, συντάξεις, επί πλέον φόρους και διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ομοιότητα είναι ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε βαθιά ύφεση.

«Ευελπιστούμε ότι στην Ελλάδα αυτό θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 με ένα μικρό πρόσημο της τάξης του 0,6%. Υπάρχει τεράστια ανεργία στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι και οι δύο χώρες μπορούν πολύ σύντομα να δουν φως στην άκρη του τούνελ με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών», δήλωσε. Άρα, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ομοιότητα των δύο προγραμμάτων, είναι στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, προσέθεσε. Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας -Κύπρου «είναι συνεχείς και μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο».

Διαβάστε επίσης:

Για «προϋπολογισμό επικοινωνιακής απάτης», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση

Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Τα νέα μέτρα για το 2014 - Τι προβλέπεται για φόρους, έσοδα, περικοπές

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό